HODOČASNIČKI DAN

NEDJELJA PRIJE  CRKVENOG  GODA

 

Uvod

Ovim hodočašćem želimo „otvoriti vrata župne crkve i svetišta sv. Lopolda“ kako bi svi koji to žele, hodočašćem u župnu crkvu  i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića, po njegovu zagovoru, zadobili izvanredne milosti.

 

  1. „OTVORENA VRATA  ŽUPNE  CRKVE  I  SVETIŠTA SV. LEOPOLDA“

Na ovaj su dan cjelodnevno otvorena vrata svetišta za osobnu ili zajedničku pobožnost.

Relikvije sv. Leopolda su cjelodnevno izložene u „čuvarici relikvija“, na ulazu u župnu crkvu.

Pod hodočasničkim danom  podrazumijevamo: hodočašće u Leopoldovo svetište, sv. ispovijed, pobožnost pred relikvijama sv. Leopolda i sudjelovanje u euharistiji (pričest).

Hodočasnički dan je nedjelja prije crkvenog goda,  kada  oni vjernici koji rade tijekom tjedna, imaju prigodu hodočastiti u ovo svetište.

 

  1. SLAVLJE SVETIH  MISA

Toga su dana svete mise u 10.00 i 19.00 sati na kojima redovito sudjeluju  vjernici naše župe  i svi hodočasnici.

Svećenici će biti na raspolaganju za ispovijed i druge duhovne potrebe hodočasnika.

Samo nakon svete mise u 10.00 sati, imamo procesiju s relikvijama sv. Leopolda. Poslije popričesne molitve, svećenik će s poslužnicma donijeti Relikvijar i odložiti ga na oltar, okaditi i pripremiti za procesiju.

 

  1. PROCESIJA S  RELIKVIJAMA  SV.  LEOPOLDA

Relikvije sv. Leopolda koje posjeduje naša župna zajednica, izložene su za javno štovanje vjernicima. Običaj je da se barem jednom godišnje, a napose za vrijeme crkvenog goda, nose u procesiji. Poslije procesije, svećenik će odložiti Relikvijar na oltar obaviti prigodnu pobožnost u zajedništvu sa svim vjernicima. Nakon pobožnosti slijedi zajednički blagoslov naroda s relikvijama sv. Leopolda i otpust vjernika. Relikvije ostaju na oltaru neko vrijeme, radi osobne pobožnosti vjernika.

 

Zaključak

Želja nam je obnoviti hodočašća u naše svetište kao što je to bilo nekada kada su „rijeke hodočasnika“ pohodile naše svetište koje je zapravo i prvo svetište sv. Leopolda u svijetu, kako se spominje u Spomenici župe 1976. godine.

 

 

Ivica Rebić, župnik